Oefentherapie bij rugaandoeningen

Oefentherapie bij rugaandoeningen biedt de praktiserende kinesitherapeut in de eerste plaats een overzicht van de literatuur over de behandeling van rugpijn met behulp van actieve oefentherapie. In het eerste deel werken de auteurs een aantal begrippen met betrekking tot oefentherapie uit. Ze situeren het concept lumbopelvische stabiliteit en motiveren het belang van de kwaliteit ervan binnen dagelijkse houdingen en activiteiten. De verschillende componenten die bijdragen tot deze stabiliteit worden uitgewerkt.

Er wordt dieper ingegaan op alle mogelijke articulaire, myogene, motorischecontrole-, neurogene en psychosociale disfuncties die zich kunnen manifesteren. Deze disfuncties worden vervat in een klinisch redeneermodel van waaruit vervolgens een geïndividualiseerd oefenprogramma kan worden opgesteld. Naast een wetenschappelijke achtergrond bij de keuze van de oefeningen, vindt de lezer in dit boek een ruim aanbod aan voorbeelden van oefeningen die bruikbaar zijn tijdens de revalidatie van veel voorkomende rugaandoeningen.

In het tweede deel werken de auteurs stap voor stap een algemeen revalidatieschema uit dat kan dienen als leidraad bij zowel preventieve als therapeutische interventies. Dit algemene schema is ook de basis voor meer geïndividualiseerde oefenprogramma's. Deze specifieke toepassingen worden in het laatste deel beschreven, waarin een behandeling van een aantal casussen gedetailleerd wordt besproken. Meer dan 70 foto's van oefeningen uit de praktijk vormen een praktische leidraad tijdens de revalidatie van patiënten.

Dit boek maakt deel uit van de reeks Oefentherapie. Deze serie bestaat uit de volgende titels:

Oefentherapie bij knieaandoeningen
Oefentherapie bij nekaandoeningen
Oefentherapie bij schouderaandoeningen
Oefentherapie bij voet- en enkelaandoeningen
Oefentherapie bij peesaandoeningen
Oefentherapie bij rugaandoeningen
De kinesitherapeutische behandeling van hand- en polsletsels
Titel is niet leverbaar
Onze prijs 39,75 euro
Auteur(s)L. Danneels, B. Vanthillo
Druk2
TaalNederlands
Illustratiesja
ISBN9789034199683
Verschenendecember 2006
Omvang207 p.
Mediumingenaaid
VakgebiedFysiotherapie