Oefentherapie bij schouderaandoeningen

Oefentherapie bij schouderaandoeningen biedt de praktiserende kinesitherapeut een leidraad bij het opstellen van oefenprogramma's voor patiënten met schouderklachten. In het eerste deel worden enkele basisprincipes van oefentherapie besproken. Algemene oefendoelstellingen in functie van weefselherstel en functionaliteit, alsook modaliteiten voor oefendosering komen aan bod. Een bijzonder aandachtspunt is de implementatie van de schouderoefeningen in een functionele kinetische keten.

In het tweede deel wordt oefentherapie uitgediept bij enkele veel voorkomende schouderaandoeningen. Daarbij wordt vertrokken vanuit één van de meest voorkomende klinische beelden in de kinesitherapiepraktijk, namelijk impingementklachten. Vanuit dit klachtenpatroon wordt een diversiteit aan onderliggende pathologieën besproken. Zowel hypermobiliteit (bv. instabiliteit) als hypomobiliteit (bv. kapselverkortingen) komt aan bod. Ook de revalidatie van de scapulothoracale functie krijgt ruime aandacht. Het derde deel belicht oefentherapie bij specifieke schouderklachten van de bovenhandse sporter.

Naast een wetenschappelijke achtergrond bij de keuze van de oefeningen, vindt de lezer in dit boek een ruim aanbod aan voorbeelden van oefeningen die bruikbaar zijn tijdens de revalidatie van veel voorkomende schouderaandoeningen. Meer dan 70 foto's van oefeningen uit de praktijk vormen een praktische leidraad tijdens de revalidatie van patiënten of atleten.

Ann Cools en Marc Walravens zijn kinesitherapeuten die dagelijks bezig zijn met patiënten met schouderaandoeningen. In Oefentherapie bij schouderaandoeningen bundelen ze hun ervaring en kennis.

Dit boek maakt deel uit van de reeks Oefentherapie. Deze serie bestaat uit de volgende titels:

Oefentherapie bij knieaandoeningen
Oefentherapie bij nekaandoeningen
Oefentherapie bij schouderaandoeningen
Oefentherapie bij voet- en enkelaandoeningen
Oefentherapie bij peesaandoeningen
Oefentherapie bij rugaandoeningen
De kinesitherapeutische behandeling van hand- en polsletsels

Titel is niet leverbaar
Onze prijs 39,75 euro
Auteur(s)A. Cools, M. Walravens
Druk2
TaalNederlands
Illustratiesja
ISBN9789034192349
Verschenenoktober 2007
Omvang216 p.
VakgebiedenSportgeneeskunde
Fysiotherapie