Palliatieve zorg in de dagelijkse praktijk

Palliatieve zorg heeft in de afgelopen vijftien jaar in Nederland een sterke ontwikkeling doorgemaakt. Onderwijs over de zorg voor ernstig zieke en stervende patiënten, veelal in de vorm van nascholing aan artsen en verpleegkundigen, heeft in grote mate hieraan bijgedragen. Het streven is palliatieve zorg in de toekomst geïntegreerd te gaan aanbieden in het curriculum geneeskunde en in de opleidingen tot huisarts, specialist ouderengeneeskunde of medisch specialist. De huidige uitgaven over palliatieve zorg zijn vaak algemeen, beperkt van opzet en Engelstalig. Hierdoor is behoefte ontstaan aan een studieboek dat beter bij de Nederlandse situatie aansluit. Dit boek voorziet in die behoefte.

Palliatieve zorg in de dagelijkse praktijk heeft een probleemgeoriënteerde opzet en leert de lezer te analyseren en adequaat in palliatieve zorgsituaties te handelen. Het boek bespreekt problemen die zich voordoen bij patiënten in de palliatieve en terminale fase van kanker, COPD, hartfalen en spieraandoeningen. Het belicht in zeventien patiëntbesprekingen de meest voorkomende symptomen in deze fasen en de analyse en behandeling hiervan vanuit een medische, psychosociale en spirituele invalshoek. Voorts geeft het aanbevelingen voor de palliatieve zorg voor mensen met een uiteenlopende culturele achtergrond, kinderen, verstandelijk gehandicapten, psychiatrische patiënten en patiënten met dementie.

Palliatieve zorg in de dagelijkse praktijk is geschreven voor geneeskundestudenten, artsen in opleiding tot medisch specialist, specialist huisartsgeneeskunde en specialist ouderengeneeskunde en voor alle artsen die te maken hebben met ernstig zieke en stervende patiënten. De auteurs zijn afkomstig uit diverse disciplines. Met dit boek stellen zij (toekomstige) artsen in staat systematisch te werk te gaan bij de zorg voor patiënten in de palliatieve en terminale fase van een ziekte.

Recensie

Beoordeling: ****

“De auteurs van dit boek (37) hebben getracht om na een algemeen hoofdstuk over symptomen, symptoomanalyse en symptoombehandeling aan de hand van casuïstiek heel veel problemen in de palliatieve zorg te beschrijven. Niet alleen palliatieve zorg bij kanker maar ook ernstige ziektes als COPD, hartfalen, CVA, depressie, dementie en cliënten met een verstandelijke beperking. Mijns inziens zijn de auteurs hierin geslaagd middels een zeer prettig leesbare en vooral in de praktijk een herkenbare wijze. […] Aan het eind, pal voor het plezierige register, is nog een pagina met interessante website toegevoegd. Ik beveel dit boek dan ook ten zeerste aan en zeker op een hospice mag dit boek niet ontbreken.”
(Tijdschrift voor Ouderengeneeskunde, februari 2011)

Student? Vraag om een offerte*

Betaling na ontvangst

Gratis verzending*

Snelle levering

BESTELLEN
Onze prijs 60,95 euro
RedactieB.S. Wanrooij, A. Graeff, R.T.C.M. Koopmans, C.J.W. Leget
Druk1
TaalNederlands
ISBN9789031340316
Verschenenjuni 2010
Omvang331 p.
VakgebiedenEducatief/studie
Geriatrie
Huisartsgeneeskunde