Voorkomen is beter

Leren van calamiteiten in de zorg

Kan dat: een plezierig, onderhoudend boek over calamiteiten in de gezondheidszorg, waarbij (misschien vermijdbare) doden te betreuren waren?

Het antwoord is ja! En zelfs in twee betekenissen.

 

Dit boek is geschreven door een arts, hoofdinspecteur van de gezondheidszorg. Maar hij houdt zich verre van het ambtelijk taalgebruik dat de rapportages over calamiteiten kenmerkt. Hij beschrijft elk van de zestien casus met vaart, in bijna literaire stijl (enigszins verwant met het taalgebruik van de begaafde Amerikaanse chirurg dr. Atul Gawande, wiens belangrijkste drie boeken in het Nederlands vertaald en gepubliceerd zijn).

Natuurlijk zijn de beschreven ziektegeschiedenissen steeds opnieuw hartverscheurend. Maar uit de analyses die volgen op elk drama vallen ook zeker optimistische conclusies te trekken. De Nederlandse zorg bevindt zich in de top van de wereld. Bovendien zijn dokters en andere zorgverleners zich er heel erg van bewust dat door focus en optimale onderlinge afspraken veel fatale fouten te vermijden zijn; daarom daalt het aantal vermijdbare doden in de zorg nog verder. Al zijn er nog door menselijke fouten nog altijd ruim 1000 doden per jaar te betreuren.

Maar Ian Leistikow trekt weer lessen, biedt wederom inspiratie voor de volgende slag op weg naar optimalisatie.

De verhouding tussen medische ingrepen en fouten ligt ver onder een tiende van een procent maar moet lager, ook al blijven het mensen die anderen (proberen te) helpen…

 

Geneeskunde is, zo heb ik ervaren, een vreemde en in veel opzichten verwarrende business. De belangen zijn groot, de door dokters genomen vrijheden zijn enorm. We drogeren mensen, we steken naalden en buizen in ze, manipuleren hun chemische en biologische huishouding, we maken ze bewusteloos en openen hun lichamen ten overstaan van de hele wereld. Wij doen dat op basis van een duurzaam vertrouwen in de know how van onze beroepsgroep. Atul Gawande

Student? Vraag om een offerte*

Betaling na ontvangst

Gratis verzending*

Snelle levering

BESTELLEN
Onze prijs 20,00 euro
Auteur(s)Leistikow, Ian
Druk2
TaalNederlands
ISBN9789491969010
Verschenennovember 2014
Omvang140 p.
VakgebiedAlgemeen medisch